Kentsel Dönüşüm Yasası'nı yeniden masada
ANKARA (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, TBMM'ye sevk edilen Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarı'nın kesinlikle 'imar affı' anlamına gelmediğini belirterek, "Bu yasa Türkiye'ye yakışır şehirleşmenin ve afete dayanıklı yapıların meydana çıkması için hazırlanmıştır" dedi.
Bakan Özak, Boğaziçi Yasası ile İstanbul'daki bu bölgenin bir kısmının imara açılacağı yönündeki iddiaları da yalanlayarak, "İmar mevzuatı içinde yasal olmayan hiçbir şeye müsaade etmeyiz. Bu konuda kimse tereddüt etmesin" diye konuştu. Bakan Özak, Yapı Araştırma Derneği'nce Best Wern 200 Hotel'de düzenlenen toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özak, Boğaziçi Yasası'yla ilgili bölgenin bir kısmının imara açılacağı iddialarının sorulması üzerine, "Hep aynı şeyleri konuşuyoruz. Bir kere yasal olmayan hiç bir şeyi kimse Bayındırlık Bakanlığı'ndan beklemesin. Bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. İmar mevzuatı içinde yasal olmayan hiç bir şeye müsaade etmeyiz. Bu konuda kimse tereddüt etmesin. Şu anda çalışılan bir yasa üzerinde değerlendirme yapmaya gerek yok"
eğerlendirmesinde bulundu. Bakan Özak, meclis tatile girmeden önce Bayındırlık Komisyonu'ndan geçirilen Kentsel Dönüşüm Yasası'nın TBMM'ye sevk edilmeden önce son kez masaya yatırılarak değerlendirileceğini söyledi. Kentsel Dönüşüm Yasası'nın kesinlikle 'imar affı' anlamına gelmediğinin altını çizen Özak, şunları söyledi: "Kentsel Dönüşüm Yasası sadece kentleri değil köyleri ve yaylaları da ilgilendiriyor. Kabul etsek de etmesek de Türkiye bir afet ülkesi ve deprem yüzde 61 oranı ile afetlerde önde. 1999 depreminden sonra yapılan Deprem Şurası'nda bu konular ele alındı ve bir yol haritası belirlendi. Ankara'da Protokol Yolu ile ilgili özel bir yasa çıkarılmıştı, burada bir kentsel dönüşüm yapılıyor. Ancak yasada finansman, hukuku altyapı ve kentsel dönüşüm alanları ile ilgili yetersizlikler var. Geçen yıl meclis tatile girmeden biz tasarıyı Bayındırlık Komisyonu'ndan geçirdik. Şimdi meclise gitmeden tekrar bir kere daha ilgili tasarıyı tartışacağız. Belediyelerin kentsel dönüşüm yaparken yaşadığı sorunları en aza indirmek için bize katkıları olacaktır. Bunu oturup araştırıp inceleyeceğiz. Kentsel Dönüşüm Yasası'nı tekrar gözden geçireceğiz. Daha sonra Bayındırlık Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarıyı bir an önce yasalaştırmak istiyoruz. Görüntü kirliliğini, gecekonduları ortadan kaldırmak ve depreme dayanıksız yapıların yıkılıp yeniden yapılması için Türkiye'de mutlaka kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Bu yasa kırsal kesimi de yakından ilgilendiriyor. Özellikle yaylalardaki yerleşimi kontrol altına almamız ve buralardaki mülkiyet sorunun çözmemiz lazım. Bu katiyen bir imar affı değildir. Çağdaş Türkiye'ye yakışır, şehirleşmesi, afete dayanıklı yapıların meydana çıkmasıdır".
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, gazetecilerin Yapı Denetimi Kanunu'na ilişkin sorusuna ise "19 ilde uygulanan yapı denetiminin çok faydalı olduğunu söyleyebiliriz ama yine de çok sorunlar var. İlgili kurumlar ve yapımcıların şikayetlerini dinleyip daha sonra Yapı Denetimi Kanunu'nu gündeme getireceğiz" diye konuştu. Bakan Özak, Yapı Araştırma Derneği toplantısında yaptığı konuşmada ise yurt dışında müteahhitlik hizmeti veren Türk firmalarının yaşadığı teminat sorununu çözmek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.