Resim dersinde başarısız olduğu için ortaokul 1. sınıftan atılan Ali Rıza Başarır, aradan geçen 42 yılda verdiği mücadeleyle resim ve heykellerinin yer aldığı 35 sergi açtı.
Likya tarihinin resim ve heykele dönüştürülmesinde önemli isimlerden biri olan Başarır, Fethiye ve çevresinde de çok sayıda esere imza attı. 1953 yılında başladığı ilköğretim hayatı ortaokul birinci sınıfta resim dersindeki başarısızlığı nedeniyle sona eren Ali Rıza Başarır, babası tarafından bir oto boyacısında çırak olarak işe başlatıldı. Başarır, burada okuldan atılma sebebi olan boyama ve çizimleri öğrendiğini söyledi. Resim ve boyayla tanışmasının bu dönemde olduğunu anlatan Başarır, "O dönemde oto boyacıda çalışıyordum ama içimde büyük şehire gitme hayali vardı. 6 ay sonra evden kaçarak İstanbul'a gittim. Burada gündüzleri seyyar tabelacılık ve boyacılık yaparken, akşamları Renan Fosforoğlu ve İsmail Dümbüllü tiyatrolarında dekor ustası olarak çalışmaya başladım" dedi.
1968 yılına rastlayan bu çalışmaları sırasında Beşiktaş Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi Resim Kurslarına da devam eden Başarır, bu şekilde 4 yılını İstanbul'da geçirdi. Daha sonra gittiği İzmir'de Şeref Bigalı ve Ali Rıza Kırıkhan gibi isimlerin kurslarına katılan Ali Rıza Başarır, burada anatomi çizimleri üzerine kendisini geliştirdi.
BIYIKLI ÖĞRENCİ İzmir'de devam ettiği kurslar sırasında yaşça diğer kursiyerlerden büyük olduğunu anlatan Ressam Ali Rıza Başarır, diğer öğrencilerin ve hocaların kendisini "Bıyıklı öğrenci" olarak adlandırdıklarını ancak kendisinin bu durumdan rahatsız olmadığını söyledi.
İzmir'de tamamlanan eğitimin ardından Fethiye ve yöredeki tatil köylerinde dekor ustası ve meyve sebze dekoratörü olarak çalışan Ali Rıza Başarır, bir yandan da resim ve heykelle ilgili çalışmalarını sürdürdü. Likya tarihi üzerine uzmanlaşan ve alanında Türkiye'de tek isim kabul edilen Ressam ve Heykeltıraş Ali Rıza Başarır, 35. sergisini Ankara Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde açtı. Likya tarihi üzerine yaptığı resim ve heykelleriyle ünü Türkiye'yi aşan Başarır, Fethiye'de düzenlediği Türk - Yunan sanatçıları toplantılarıyla iki kıyıyı da birleştirmiş oldu.
Ali Rıza Başarır, Türk-Yunan Sanatçıların Buluşması'nı bu yıl da düzenleyerek geleneksel hale getirmek istediğini belirtti. Ali Rıza Başarır şimdi Fethiye'nin önemli turizm projelerinden Debboy projesine "Kabartma Rölyef" tekniği ile eserler yaparak katkıda bulunuyor. Başarır, Likya tarihini kabartmalara aktarıyor. Başarır, aynı zamanda ücretsiz kurslar düzenleyerek ilköğretim öğrencilerine resim kursu veriyor ve amacını "Bu çocuklar resim dersinde başarısız olup benim durumuma düşmesin" cümleleriyle açıklıyor.
Alıntıdır